donderdag 12 februari 2015

“Van de Heer is de aarde en alles wat daar leeft, de wereld en wie haar bewonen.” Ps 24:1

Lieve familie, vrienden en anderen,

Home is where the heart is...
Bij het licht van een flakkerend kaarsje in het donker, bij een gelukkig oplichtend computerscherm, waarvan we de batterij vandaag weer konden opladen denk ik na over waar mijn hart eigenlijk is... Mooie herinneringen aan de tijd in Nederland, fijne gesprekken met familie en vrienden, de kids hebben erg genoten van het spelen met opas, oma en andere familie; soms wil ik nog even daar gewoon weer zijn. Maar als we in Zomba alle bekenden en vrienden weer zien merk ik dat we toch ook echt hier thuis zijn. Na aankomst met halloos aan de werkers en Marieke, stormden de kids naar hun klerenkast om een korte broek aan te trekken en in de tuin op verkenning te gaan.
Zaterdag wilden de kids graag zwemmen, maar we werden na ongeveer een uurtje met een gigantische tropische bui verrast. We zijn zo in onze zwemkleding na de auto gerend en hebben ons daar maar afgedroogd. Thuisgekomen was het ergste al weer voorbij en hebben de kids in hun badpak in de regen gespeeld.
Op maandag hebben we met alle werkers samen gegeten, waardering uitgesproken voor hun inzet in de afgelopen maanden en cadeautjes uit Nederland gedeeld.

Gebroken harten
We kwamen aan in Zomba met de zon. Maar in de afgeopen dagen heeft de regen grote schade aangericht aan huizen en velden. In het zuiden van Malawi is de Shire river ver buiten haar oevers getreden omdat er geen dijken zijn. Hierdoor staan vele dorpen onder water. Mensen wonen nu in opvangkampen op de hogere gedeeltes en proberen per boot spullen te redden uit hun huizen. In gebieden bij bergen waar al de bomen gekapt zijn, zijn er modderstromen ontstaan die huizen en velden verwoest hebben. We leven mee met de vele gezinnen die hun huis, spullen en voedsel kwijt zijn... Onze collega in Blantyre heeft de impact van het noodweer in beeld gebracht in een 5min video die je op youtube kunt bekijken via deze link:  http://youtu.be/QrdYRYAT8l8

Noodweer in Maluwa

In Maluwa is er veel schade aangericht door de hevige regens en storm vooral op maandag 12 en dinsdag 13 januari. Velen zijn gevlucht naar scholen en kerken nadat delen van hun huis ingestord zijn. Van de ongeveer 1250 huishoudens zijn 260 huizen gedeeltelijk of totaal verwoest. In de school en kliniek bivakeren nog ongeveer 50 gezinnen die nog niet naar huis  konden. Anderen slapen bij familieleden of hebben een kamer die nog overeind staat tot tijdelijk onderkomen gemaakt. Van de kapotte huizen worden de palen gebruikt om andere huizen te stutten.Veel mensen zijn bang om in hun huis te slapen met het oog op de voorspelde regens aanhet eind van de week; bang dat nog meer muren het zullen begeven. De hulp die mensen onderling aan elkaar geven is hartverwarmend. Men deelt eten en hun huis als slaapplaats. Toch is er snel hulp nodig, omdat in het hongerseizoen mensen uberhaupt al niet genoeg eten hebben voor hun eigen gezin. We hopen dat noodhulp aan de getroffenen snel op gang komt. Van een aantal giften die we tijdens ons verlof in Nederland ontvangen hebben, hebben we maismeel en zout gekocht om 100 mensen voor een week van eten te voorzien.

Landbouw
De meeste velden zijn er nog maar de mais staat er niet florisant bij, omdat de regens de kunstmest hebben weggespoeld. We hebben bewondering voor de veerkracht van mensen; het leven gaat verder en men probeert er het beste van te maken. Toch komt in mijn achterhoofd de vraag op: Waarom God? Waarom zoveel regen?   Waarom moeten arme mensen nog armer worden? Aan de andere kant bevestigt de impact van dit noodweer de noodzaak om beter zorg te dragen voor Gods Schepping door het planten van bomen en bedekken van de grond tegen erosie. We zijn ervan overtuigd dat Foundations for Farming hier een grote rol in kan spelen... Ook de chief zag het verschil tussen het veld waar hij kompost gebruikt had en waar hij kunstmest gebruikt heeft. Getuigenissen van de boeren is toch het belagrijkste om anderen te overtuigen!

Stichting Foundation for Farming Netherlands
In de vorige nieuwsbrief hebben we al genoemd dat we in Nederland een stichting willen opzetten die onze belangen behartigt, geld doorstuurt en administratie regelt. Daarnaast willen we graag dat veel meer organisaties die in Afrika werken Foundations for Farming gaan gebruiken in hun projecten. Omdat er nu steeds meer kleine projecten zijn die FfF toepassen is het goed als zij onderling ervaring advies en kennis kunnen uitwisselen. We hopen dat zo niet allen Maluwa Ministries baat heeft bij de Stichting FfF-Nl, maar ook andere organisaties. We hebben inmiddels een aantal mensen gevonden voor het bestuur van de stichting die zich in een andere nieuwsbrief zullen voorstellen. Tot deze stichting is opgericht en tot we een nieuw rekening nummer hebben met een ANBI verklaring kunnen giften overgemaakt worden via Liebenzell Mission.

Netwerkbijeenkomst FfF en Afscheidsdag
Op 10 januari hebben we de eerste bijeenkomst gehad voor de stichting waarin we verschillende mensen bij elkaar hadden die interesse hadden in FfF of ervaring hadden met FfF. In de middag kwamen ook famile en vrienden erbij. We hebben een film laten zien over het werk van Maluwa, we hebben samen gegeten en afgesloten met een Sing-In. Het was mooi om met zoveel mensen bij elkaar te zijn... te weten dat we ondersteund worden door een grote groep mensen en samen ook de komende periode in God’s hand te leggen. Afscheid nemen is nooit leuk, maar we dragen jullie mee in ons hart!
 
Vriendelijke groeten van
Johannes en Marieke,
Nadia, Rebecca en Lisa Bos
Johannes en Marieke Bos
*PObox 1111 Zomba, Malawi, Africa
(    00265-99-5365866
3   maluwaministries@gmail.com
:  www.maluwaministries.blogspot.com
J  Ook te vinden op Facebook...

St. Liebenzell Mission Nederland
* P.Postlaan 6, 1222 L J Hilversum
(    035-6832815
:  www.liebenzell.nl
€    Banknr: NL67SNSB095.85.42.961
      t.a.v. St. Liebenzell Mission Nederland
      te Hilversum, o.v.v. familie Bos
TFC familie Bos
* Bergmeer 8, 3994 HP, Houten
3  tfc4bos@gmail.com Geen opmerkingen:

Een reactie posten