zaterdag 2 maart 2013


Dankpunten Februari

Programma
De afgelopen tijd hebben we veel les gegeven. Aan de mensen van de CCAP (ze kwamen van drie verschillende projecten.), de ZBC en de Chichewa lessen natuurlijk. Het was fijn om input te kunnen geven aan anderen. We zagen ook een verschil om mensen te trainen die zelf direct met de kennis aan de slag kunnen en anderen die als baan hebben om mensen op het platteland te trainen. We zijn dankbaar voor de goede contacten en de interesse die er is in FGW.

Bouw
Ik, Johannes heb in Blantyre de mensen van Crown geholpen met het begeleiden van de dakconstructie van het trainingcentrum. Johann was met zijn gezin naar Zuid-Afrika maar het lukte niet om alles ver genoeg af te hebben. Nu kunnen we in ieder geval starten met de lessen van de stewardship school in april.

Regen
Na regen komt zonneschijn. We hebben de eerste en tweede week van Februari de zon nauwelijks gezien maar nu is die er weer. Het droogt een beetje op en dat is fijn, wel hopen we dat er nog kleine regenbuien komen om de gewassen die normaal nu gezaaid worden te laten groeien. Het ziet er naar uitdat de mensen dit jaar beter zullen gaan oogsten dan afgelopen jaar.

Mozambique
Met Billy ben ik naar Mozambique geweest om daar een openingsceremonie bij te wonen van een partner organisatie die ook veel boeren traint in FGW. De reis is goed verlopen en het was inspirerend om veel andere expats te ontmoeten en te horen wat zij doen met FGW.

Gebedspunten Maart

Werk/verblijfsvergunning
Marieke van Dreuten
De vergunning is goedgekeurd, en daar hebben we ook een brief van, maar haar dossier konden ze niet vinden en dus konden ze de vergunning niet instempelen. We hebben de afgelopen tijd niks gehoord en hopen dat deze issue toch binnenkort kan worden afgehandeld.

Trainingen
Chichewa
Marieke geeft van 25 tot 29 maart een training aan de mensen van Jeugd met een Opdracht in Blantyre. Het vaste team will investeren in de taalkennis. We zullen er met z’n allen naar toegaan. Marieke van D. gaat gewoon door met lesgeven aan de kids (makkelijk met thuisscholing). Ik zal in die tijd bij Crown verder helpen met de laatste voorbereidingen van de stewardship training.

Zimbabwe
Van 4-9 maart gaan we naar Zimbabwe, met de auto. We zullen daar een conferentie van FGW bijwonen en hopen meer te leren van hun ervaringen. FGW is in Zimbabwe ontdekt en daar is het ook verder ontwikkeld. We zijn benieuwd naar alle ontwikkelingen en ook om de grondleggers van FGW te ontmoeten.
Bid u mee voor een goede reis, de grensovergangen en een inspirerende tijd.

Open dag
16 maart is er een open dag van Crown
Ook de Naming’azi farm heeft een open dag maar we weten nog niet wanneer.

Contacten met diverse kerken
Op dit moment heb ik contact met de CCAP (presbyterian), EBCM (Baptist) ZBC (Baptist) en AoG(Evangelisch)
We hopen deze contacten uit te bouwen en via deze kerken de dorpen te bereiken.
Via andere zendelingen hopen we andere kerken nog toe te voegen RPC (Reformd presbyterian) Brethern (broederschap) en anderen. We hopen zo anderen enthousiast the maken over Farming Gods Way/ Foundations for Farming

In Blantyre zijn onze vrienden bezig om het trainingcentrum van Farming Gods Way uit te bouwen. Omdat Johann en Retha zes weken naar Zuid-Afrika hebben ze mij gevraagd om wat toezicht op de bouw te houden zodat het proces door kan gaan in de tijd dat ze weg zijn. Dit omdat ze ook in tijdsnood zijn, als ze terug zijn hebben ze nog drie weken en dan zijn ze zes weken druk met de training van nieuwe mensen. Wij gaan ook twee mensen sturen van de EBCM kerk, dat is de kerk waar Liebenzell Mission mee samenwerkt. Ook daar is belangstelling voor FGW, daarom heb ik de dagelijkse leiding al een dag training gegeven en nu sturen zij twee mensen naar de zes weekse training zodat zij volledig zijn toegerust om de kerk te mobiliseren om hun omgeving te bereiken op een holistische manier (gericht op geestelijke en materiele nood).
De bouw van het trainingscentrum gaat gestaag verder, het frame voor het dak is gemaakt en geplaatst en nu gaat het dak er op. Daarna moet de binnenkant nog gepleisterd worden, en een vloer gelegd worden van cement.  Er zullen waarschijnlijk z’n 6-10 studenten zijn voor de zesweekse training en dan komen er nog voor de tweeweekse training en als laatste nog de daggasten. Afgelopen jaar was het mooi om te zien hoe dat allemaal in elkaar paste, en we bidden dat het trainingcentrum ook dit jaar weer z’n vruchten mag dragen.

Lisa is een jaar geworden.
Het is precies een jaar geleden dat Lisa s’nachts rond 2.30 uur is geboren in het ziekenhuis in Nieuwegein. We zijn nu een jaar verder. Ze is lekker gegroeid. Kan niet zonder haar duim maar die gaat gelukkig ook altijd mee. Ze staat goed en zal binnenkort haar eerste stapjes lopen. Ze heeft een gezond eigen willetje en is over het algemeen rustig en tevreden.
Gisteren hebben we het gevierd met nog twee andere kinderen die net een paar maanden ouder zijn. Het is leuk om te zien hoe ze al op elkaar reageren. De taart was ook lekker( met dank aan mama Marieke) en Nadia en Rebecca vonden het ook een leuk feestje omdat de andere families met al hun kinderen kwamen en zij dus ook speelvriendjes hadden.
Rebecca is erg aan het groeien in het spreken van Engels wat leuk om te horen is:
My papa says that we zal not do dat.
Voor Nadia is taal helemaal geen probleem en ze geniet van het spelen met alle vriendjes en vriendinnetjes.
Kortom we zijn erg gezegend als gezin....






Training van CCAP leiders

De CCAP (Church of Central Africa Presbyterian) heeft een hele mooie boerderij / trainingscentrum net buiten Zomba. Graag willen we van hun faciliteiten gebruik maken en daarom zijn we het contact aan het opbouwen. Daarvoor ben ik naar het hoofdkantoor van de CCAP geweest om te overleggen. Eerst zijn we door onze vriend (vroegere leider van de CCAP-synode) geintroduceerd aan de voorzitter van de CCAP ontwikkelings-sectie. Dat is zijn schoondochter, dus dat was een kort lijntje...
Overigens kom je in Malawi zonder netwerken niet ver, dat is dus iets waar we bewust tijd in steken en ook wel van genieten van het maken van contacten en nieuwe vriendschappen.
Op het hoofdkantoor kreeg ik te horen dat ze wel FGW toepassen maar dat de mensen die vroeger getraind zijn van baan zijn veranderd en dat die kennis binnen de organisatie dus erg afgenomen is. Tijd voor een nieuwe training, ook omdat een donor van één van de projecten had gezien dat de standaards van het werk wel wat omhoog konden.
Eerst heb ik ze meegenomen naar het hoofdkantoor van de CCAP en daarna zijn we samen naar het trainingscentrum van Crown geweest om hun de velden te laten zien en te spreken met de lokale medewerker die zelf al 12 jaar FGW toepast met groot succes.
Daarna heb ik een driedaagse training gegeven aan deze leiders zodat zij in hun projecten de mensen kunnen trainen. Het was leuk om te doen en zo de relatie verder op te bouwen. Grappig is dat als je een training geeft over compost maken er toch mensen zijn die in een pak op komen dagen...  Dat is typisch Malawiaans hebben we gezien, in Mozambique gaan de mensen veel minder formeel gekleed voor trainingen.
Het was een goede tijd met veel input vanuit de bijbel en vanuit de praktijk over hoe FGW kan worden geintergreerd en toegepast in hun leven.
Het was ook wel anders om niet direct de doelgroep te hebben maar de mensen die een baan hebben om de boeren op het platteland verder te helpen. Een boer heeft belangstelling of niet. Als die dat niet heeft dan komt die gewoon niet meer  naar de training. Als die wel belangstelling heeft dan komen ze en zijn ze een en al oor.
Deze mensen hebben een baan, en het is natuurlijk interesant om naar een traing te gaan maar het is moeilijker om de echte belangstelling te bepalen. Omdat zij nu de sleutel zijn om de boeren op het platteland uit de armoede te helpen heb ik dus ook veel gewezen op de verantwoordelijkheid die ze hebben en heb ik uitgelegd dat de houding waarmee zij werken veel invloed heeft op het succes van hun werk.


Al met al waren het mooie dagen en was het leuk om deze mensen beter te leren kennen en bidden we voor een goede samenwerking waarin God dienen centraal staat. 



Naar Mozambique

Afgelopen week ben ik naar Mozambique afgereisd om een opening bij te wonen van een loods, kantoor en kleuterschool van Espanor.
Eerst de visa geregeld wat al twee dagen heeft gekost, in ieder geval moest ik twee keer naar het consulaat van Mozambique.
Daarna s’morgens om 5.00 uur in de auto om op tijd te zijn voor de start van het programma. Eerst anderhalf uur rijden en daarna de grens over, wat redelijk soepel verliep.
Na aankomst waren we een van de eersten en konden zo gelijk iedereen makelijk leren kennen. Nadat de District Commisioner (Ongeveer een positie als de commisaris van de Koningin) er was, zijn we 75 km over de zandweg gegaan om naar het veld te gaan. Mozambique is groot en het gebied Milange is redelijk dichtbevolkt en daarom zijn de grotere velden verder van de stad verwijderd.
Het was mooi om te zien dat boeren dezelfde training krijgen die wij ook geven. Het was bemoedigend om te horen hoeveel mensen zijn getraind en dat het werk in clubs gebeurd die niet bestaan omdat er geld uitgedeeld wordt maar omdat men geintereseerd is in deze landbouw methode.
Na de openingsceremonies en een bijbeloverdenking die geleid werdt door Billy, onze vriend en collega (ik was met hem mee...) was er nog lunch en konden we weer twee en een half uur terug hobbelen over de zandweg. Deze keer was ik , in tegenstelling tot de heenweg, niet vast komen te zitten in de blubber.

De volgende dag was de opening van het kantoor met een computer lokaal voor IT-lessen. Vervolgens ook de kleuterschool. Het is mooi om zoveel investeringen te zien in de toekomst van deze kinderen, maar toch heb ik er altijd gemengde gevloelens over; waarom nou deze kinderen wel een hoge (bijna westerse) standaard van onderwijs geven? Dat terwijl in de lokale scholen er nog zoveel stappen te zetten zijn die op heel veel meer kinderen impact zou kunnen maken.
In ieder geval was het mooi om te horen dat Espanor veel doet met vrijwilligers die met hun hart hun eigen gemeenschap wil dienen. Het is prijzenswaardig dat Espanor deze vrijwilligers traint en stimuleert om zich in te zetten.
Kortom het was een bemoediging om te zien wat er gebeurt. Farming Gods Way wordt in veel Afrikaanse landen toegepast en we hopen en bidden dat het deze landen verder mag helpen in hun ontwikkeling