maandag 3 juni 2013

 Lieve familie, vrienden en anderen,

“Er zal een hoofdweg door dat verlaten land lopen, die ‘Heilige weg’ zal worden genoemd... God zal daar met u gaan...” (Jesaja 35: 8 Het Boek)

Bos-nieuws
Rebecca is de laatste tijd veel aan het nadenken over hoe de hemel eruit zal zien. Tussen het spelen of eten door komt ze opeens met vragen... Zoals: “Is er in de hemel ook een winkel waar je puppies kunt kopen? En mag Tessa (onze hond) ook mee naar de hemel?”
Nadia is veel aan het oefenen met lezen. We proberen elke dag 15 minuten te lezen met de kookwekker. Sinds we de kookwekker gebruiken wil ze opeens langer lezen dan 15 minuten, terwijl ze eerst niet meer dan 2 bladzijden wilde lezen...
Lisa loopt als een echt dametje rond en heeft het kruipen voor goed achter zich gelaten. Ze is erg doelgericht en vergeet nog wel eens een randje of afstapje er tussen in. Ze voelt zich erg groot en wil graag meedoen op school.

Thuisschool
Het schooljaar is al weer bijna voorbij... Nadenken over wat we volgend jaar gaan doen met scholing.... We hebben besloten om de kinderen volgend jaar naar de internationale school te laten gaan. We zien dat het voor Nadia belangrijk is om ook van andere kinderen te leren en vriendinnetjes van haar eigen leeftijd te hebben. Voor Rebecca is het belangrijk om in te stromen in ‘reception class’ zodat ze gelijk in het Engels leert lezen en schrijven.
We zijn heel blij wat Marieke heeft gedaan voor en met onze kinderen. Ze heeft ze met veel liefde en enthousiasme lesgegeven.

Marieke gaat voor een paar maanden terug naar Nederland. Ze heeft besloten dat ze graag nog een jaar in Zomba wil blijven. Ze gaat als vrijwilliger helpen op de Baptist School in Zomba voor een aantal dagen. Daarnaast gaat ze nederlandse lessen geven voor onze kinderen en de kinderen van de familie Klopstra. Ook is ze vol enthousiasme aan het dansen en wil ze graag meer groepen starten.     

Counseling
We hebben sinds een aantal weken gesprekken met een counselor. We hebben tot doel het hoofdstuk Chilonga op een goede manier af te sluiten. We willen jullie gebed vragen voor deze gesprekken en alles wat daarmee weer boven komt...

Bezoek Pa en Ma Koster
In april hebben we pa en ma Koster op bezoek gehad. Naast het laten kennismaken met onze neiuwe collega’s, het bezoeken van onze werkgebieden, hebben we samen genoten van hoe mooi Malawi is en hebben we gezellig samen kunnen spelen en praten.

Vriendelijke groeten van
Johannes en Marieke,
Nadia, Rebecca en Lisa Bos 

Farmer Discipleship Program
Uit twee gebieden ‘Maluwa’ en ‘Chimbalanga’ hebben we twaalf boeren geselecteerd voor een vervolgtraining in Foundations for Farming. De boeren komen elke maand voor drie dagen op de Namingazi-farm, waar ze verder leren over landbouw en hoe God betrokken wil zijn in elk aspect van hun leven. Er zitten ook een aantal M’slims in de groep en we willen jullie gebed vragen speciaal voor deze mensen. De eerste training was in mei en ging vooral over compost maken en het voorbereiden van het veld. Aan de hand van de onderwerpen uit de Alpha cursus hebben ze gesproken over wie God is en wie Jezus is. De boeren waren heel erg betrokken en Johannes en Isaac konden door veel te vragen ze laten nadenken over wie God voor hen is. De boeren hebben in twee groepen plannen gemaakt hoe ze, wat ze geleerd hebben, in hun eigen gebied kunnen delen met anderen.

Life-Skill Club
In Maluwa zijn we, Marieke en Isaac, een club begonnen voor jonge moeders. Twee keer per maand komen we bij elkaar om samen te zingen, bijbelstudie te doen, en te leren over voeding en gezondheid. De eerste keer hebben we onder leiding van Isaac baobab-juice gekookt. Het is leuk om zo weer contacten te kunnen opbouwen met vrouwen in de dorpen.

Isaac
Sinds een maand werkt Isaac als collega voor het Maluwa project. Het was bijzonder hoe God hem in contact heeft gebracht met ons; via een jeugdkamp en een mango juice workshop. Isaac komt uit een m’slim familie, maar is tot geloof gekomen en hij wil graag zijn geloof met anderen delen. We willen gebed vragen voor de relatie tussen hem en zijn familieleden, omdat hij nu geen m’slim meer is.      

God is aan het werk....

S
 We zijn telkens weer verbaasd hoe God Maluwa op onze weg bracht. Zonder te weten dat het gebied zo heette had God deze naam voor het project al in ons hart gelegd. De leider van het gebied; chief Maluwa, is een hele bijzondere man; iemand die met grote nieuwsgierigheid nieuwe dingen leert en uitprobeert. Iemand die vol overtuiging deelt met anderen wat hij heeft geleerd. Iemand die nederig is en tegen de vrouwen zegt gaan jullie maar met de auto mee, dan loop ik wel... Iemand waar God zichtbaar in zijn hart werkt. Zo’n houding van een chief hebben we nog niet vaak meegemaakt... We hebben grote verwachtingen voor wat er in Maluwa kan gaan gebeuren... Ook in Zomba en omgeving ontmoeten we steeds meer mensen, die meer weer willen weten over FfF. De EBCM (kerk waar LM mee werkt) hebben twee mensen gestuurd voor de zesweekse training op het Crown-centrum in Blantyre. Tijdens een grote conferentie voor kerkleiders kregen ze twee uur tijd om te vertellen wat ze geleerd hadden, geweldig! Ook mocht Johannes het personeel van Chisomo bijbelschool trainen in compost maken en FfF.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten