zaterdag 2 maart 2013
Naar Mozambique

Afgelopen week ben ik naar Mozambique afgereisd om een opening bij te wonen van een loods, kantoor en kleuterschool van Espanor.
Eerst de visa geregeld wat al twee dagen heeft gekost, in ieder geval moest ik twee keer naar het consulaat van Mozambique.
Daarna s’morgens om 5.00 uur in de auto om op tijd te zijn voor de start van het programma. Eerst anderhalf uur rijden en daarna de grens over, wat redelijk soepel verliep.
Na aankomst waren we een van de eersten en konden zo gelijk iedereen makelijk leren kennen. Nadat de District Commisioner (Ongeveer een positie als de commisaris van de Koningin) er was, zijn we 75 km over de zandweg gegaan om naar het veld te gaan. Mozambique is groot en het gebied Milange is redelijk dichtbevolkt en daarom zijn de grotere velden verder van de stad verwijderd.
Het was mooi om te zien dat boeren dezelfde training krijgen die wij ook geven. Het was bemoedigend om te horen hoeveel mensen zijn getraind en dat het werk in clubs gebeurd die niet bestaan omdat er geld uitgedeeld wordt maar omdat men geintereseerd is in deze landbouw methode.
Na de openingsceremonies en een bijbeloverdenking die geleid werdt door Billy, onze vriend en collega (ik was met hem mee...) was er nog lunch en konden we weer twee en een half uur terug hobbelen over de zandweg. Deze keer was ik , in tegenstelling tot de heenweg, niet vast komen te zitten in de blubber.

De volgende dag was de opening van het kantoor met een computer lokaal voor IT-lessen. Vervolgens ook de kleuterschool. Het is mooi om zoveel investeringen te zien in de toekomst van deze kinderen, maar toch heb ik er altijd gemengde gevloelens over; waarom nou deze kinderen wel een hoge (bijna westerse) standaard van onderwijs geven? Dat terwijl in de lokale scholen er nog zoveel stappen te zetten zijn die op heel veel meer kinderen impact zou kunnen maken.
In ieder geval was het mooi om te horen dat Espanor veel doet met vrijwilligers die met hun hart hun eigen gemeenschap wil dienen. Het is prijzenswaardig dat Espanor deze vrijwilligers traint en stimuleert om zich in te zetten.
Kortom het was een bemoediging om te zien wat er gebeurt. Farming Gods Way wordt in veel Afrikaanse landen toegepast en we hopen en bidden dat het deze landen verder mag helpen in hun ontwikkeling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten